Schade aan uw auto is nooit leuk. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje, bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Heeft u een botsing gehad, zelf schade gereden, of wilt u precies weten hoe het zit met schade aan uw auto en de verzekering? Lees hier alles over wat u moet doen bij autoschade.
Enkelzijdige en meerzijdige autoschade
Bij een ongeluk zijn er twee type autoschades. Zo is er enkelzijdige schade, hierbij zijn er geen andere weggebruikers betrokken. Dit kan gaan om een aanrijding met een ander object zoals een paaltje of een boom. Hoewel u als enige betrokken bent, kan de gemeente de schade aan objecten wel op u verhalen. Bekijk in dit geval uw schadeverzekering na het rijden van schade.
Daarnaast is er meerzijdige schade. Hierbij zijn er altijd twee of meer betrokken partijen. Dit kan om een botsing tussen twee of meerdere auto’s gaan, of bijvoorbeeld een aanrijding met een fietser. De schuldvraag is hierin van belang. Als u een ongeluk heeft gehad kunt u de schade verhalen op de tegenpartij, of zij kunnen u aansprakelijk stellen. In beide gevallen moet u de schade melden bij de verzekeraar.
Schade gereden, wat nu?
- Blijf rustig en zorg voor veiligheid
Ten eerste is het belangrijk dat uzelf en alle eventuele passagiers en andere betrokkenen veilig zijn. Bel indien nodig 112 of de politie. Dit doet u als er iemand ernstig gewond is, als u ruzie krijgt met de tegenpartij en bij een ernstige verkeersovertreding. Als de tegenpartij is doorgereden zonder contactgegevens achter te laten, kunt u aangifte doen. - Noteer contactgegevens
Als u schade heeft opgelopen door een aanrijding met een ander voertuig, is het belangrijk om eerst de contactgegevens te noteren van eventuele getuigen. Zij spelen namelijk een belangrijke rol in de bewijslast als u de schade wilt claimen. Controleer daarnaast ook altijd de identiteit en gegevens van de tegenpartij. - Vul het schadeformulier in
Vul dan samen met de tegenpartij een Europees schadeformulier in. Dit formulier bestaat uit twee delen, iedere betrokkene heeft een eigen deel. Geef duidelijk aan wat er is gebeurd en wat er is beschadigd. Maak ook foto’s van de situatie en van de schade. Onderteken allebei de voor- en achterzijde van dit formulier. Bent u het niet eens met de verklaring van de andere partij? Onderteken het dan niet en noteer dit op het schadeformulier. Ook bij enkelvoudige schade vult u het schadeformulier in. - Schade aan uw auto melden bij de verzekering
Nadat u het schadeformulier heeft ingevuld, meldt u vervolgens zo snel mogelijk de schade bij de verzekeraar. Stuur uw eigen deel van het schadeformulier op naar de verzekeraar zodat zij de schade in behandeling kunnen nemen. Zorg ervoor dat u ook een kopie voor uzelf bewaard. Op deze pagina vindt u meer informatie over het melden van schade bij Aon. Wij zullen de situatie op basis van alle bewijsstukken zorgvuldig bekijken, en vervolgens een inschatting maken van de schade en de kosten. Een overzicht van de schadeherstelbedrijven waar wij mee samenwerken vindt u op deze pagina. - Mobiel schade melden
Heeft u geen schadeformulier bij de hand of vindt u het handiger om het online in te vullen? Doe dan online aangifte bij een aanrijding via Mobielschademelden.nl. - Dader onbekend?
Is de dader onbekend, bijvoorbeeld omdat die is doorgereden? Dan kunt u misschien een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds vergoedt in veel gevallen de schade. Bij parkeerschades is snel aangifte doen bij de politie voor het Waarborgfonds Motorverkeer een vereiste, het is dus verstandig om in dat geval direct aangifte te doen.
Type verzekering autoschade
Wat een verzekeraar vergoedt, hangt af van het type verzekering dat u heeft. Heeft u bijvoorbeeld een WA-dekking, WA + Beperkt Casco of een All Risk dekking? Afhankelijk van de dekking verzorgen wij de reparatie van uw auto.
Moet uw auto naar de garage worden gebracht? Bespreek dan met de verzekeraar naar welke garage de auto kan worden gebracht. Vaak is dit bij een aangesloten schadehersteller. Wij raden u aan om de schade te laten repareren door een herstelbedrijf dat is aangesloten bij onze herstelservice omdat dit vaak vele voordelen heeft.
Schadevrije jaren
Schadevrije jaren zijn jaren waarin u wel een autoverzekering had, maar geen schade heeft geclaimd. Als u een autoverzekering heeft, bouwt u automatisch schadevrije jaren op door geen schade te claimen bij uw verzekeraar.
Heeft u schade veroorzaakt of kunt u uw schade niet verhalen op iemand anders? Dan valt u één of meerdere treden terug op de bonus-malus ladder. Of u de kosten claimt of zelf betaalt is daarom een afweging. Gaat het bijvoorbeeld om een enkele kleine schade of heeft u meerdere grote auto schades opgelopen? Bekijk per situatie wat in u in dat geval het beste kunt doen. Wij kunnen u daarin advies geven.
Interessante artikelen over deze verzekering
Direct Claim Settlement third-party insurance
Do you not have all-risk coverage, but have a damage caused by someone else?
Roadside assistance and your car insurance
Car breakdown: we all hope it never happens to us. If your car does break down, you want to get back on the road quickly.
Read more (article in Dutch)
What does a car insurance cover?
There are many different car insurance policies. Some cover a lot, while others cover little.
Read more (article in Dutch)
Liability only (WA) coverage
A Liability only (WA) car insurance is mandatory in the Netherlands for all motor vehicles. Everyone who owns a motorized vehicle must have at least a Liability only insurance. We recommend this coverage for cars over 10 years old.
Liability + Limited Risks coverage
The Liability + Limited Risks (WA Beperkt Casco) car insurance offers, in addition to the Liability only (WA) also coverage in case of damage to your car due to fire, theft, attempted theft, stray animals and storm. We recommend this coverage for cars from 5 to 10 years old.
All Risk coverage
The All Risk (WA + Uitgebreid Casco) car insurance is the most comprehensive car insurance available. With the All Risk car insurance you are not only covered for damage to others, but almost all damage is covered. We recommend this coverage for cars younger than 5 years.