Brand door brandstichting: 10 tips die schade voorkomen
Brandstichting door afvalcontainers in brand te steken of per ongeluk door ongelukkige omstandigheden: het veroorzaakt onnodige schade. Cijfers van de brandweer laten zien dat 6 op de 10 buitenbranden ontstaat door brandstichting. Soms gaat het om een pyromaan, om vandalen of een boze klant. In de meeste gevallen is het een ongelukje, bijvoorbeeld door een nog brandende sigarettenpeuk die iemand weggooit.
Brandstichting in afvalcontainers is één van de bekende problemen. De branden ontstaan door weggegooide peuken en broei. Of om sporen uit te wissen na een inbraak, door vandalisme en door wraak van ex-medewerkers, ontevreden klanten en concurrenten.
Benieuwd hoe u brand door brandstichting kunt voorkomen? Wij delen tien tips, aan de hand van inzichten van onze verzekeringsadviseurs. Zij spreken dagelijks ondernemers zoals u, dus weten waar de werkelijke gevaren zitten.
10 tips: brand door brandstichting voorkomen
1. Sluit ramen en deuren na werktijd
Een open raam of deur verhoogt het risico op brandstichting. Er kan iets naar binnen worden gegooid of er kan zelfs iemand naar binnen gaan. Sluit daarom ramen en deuren zodra de laatste medewerker vertrekt.
2. Ruim brandbare materialen meteen op
Voorkom dat er brandbare materialen liggen in de directe omgeving van het gebouw. Ruim bijvoorbeeld pallets en houtafval meteen op, net als papier en karton. Pas verder op met textielafval, tuinafval of oliën en vetten.
3. Gebruik afsluitbare metalen afvalcontainers
Gooi afval (buiten) weg in afsluitbare metalen afvalcontainers. Het metaal brandt niet zomaar, dus biedt uitstekende bescherming tegen brandstichting. Gebruik een hangslot met ketting om de container af te sluiten.
4. Zet afvalcontainers buiten werktijd binnen
Rij de afvalcontainers buiten werktijd naar binnen, als daar de ruimte voor is. Tip: barricadeer de deur met de containers, als extra inbraakbeveiliging.
5. Plaats brandbare materialen op afstand
Moeten bepaalde brandbare materialen buiten blijven liggen of blijven staan? Plaats ze op minimaal 10 meter afstand. Let op: dit is een verplichting vanuit veel gebouwenverzekeringen.
6. Investeer in de verlichting van het terrein
Pyromanen en andere vandalen opereren het liefst in het donker. Zorg voor voldoende verlichting rond het gebouw. Dat verkleint het risico op brandstichting.
7. Neem maatregelen om inbraak te voorkomen
In sommige gevallen proberen inbrekers hun sporen te wissen door brand te stichten. Voorkomt u inbraak? Dan voorkomt u ook de brandstichting die daarop kan volgen. Tip: investeer in stevig hang- en sluitwerk en gebruik een inbraakalarm.
8. Voorkom dat onbevoegden op het dak kunnen klimmen
Neem maatregelen om te voorkomen dat onbevoegden op het dak kunnen klimmen. Het is een populaire plek voor brandstichting. Beveilig bijvoorbeeld toegangsladders, brandtrappen en andere klimhulpmiddelen, zoals lage muurtjes en afwateringspijpen.
9. Omhein het terrein met hoge hekken
Zet het terrein rond het gebouw af, bijvoorbeeld met 2 meter hoge hekken. Dat maakt binnendringen moeilijker, dus verkleint het risico op brandstichting.
10. Beveilig extra tijdens leegstand
Staat het gebouw tijdelijk leeg? Beveilig het pand dan extra. Een leegstaand pand loopt traditioneel meer risico op brandstichting en schade door de gevolgen van brand. Let op: staat uw pand langer dan 6 maanden leeg, dan gaat de dekking van uw verzekering omlaag. U bent nog wel verzekerd tegen brand, maar u bent niet langer gedekt voor inbraak.
Tip: na een brand bepaalt de verzekeraar of er mogelijk sprake is van een verhoogd eigen risico. Dit is afhankelijk van of u aan de voorwaarden van de verzekering heeft voldaan. Bijvoorbeeld, er worden sigaretten gevonden in een rookvrij pand op een plek waar dit niet mag. Of hangen er voldoende blusmiddelen die regelmatig gekeurd worden? Onze adviseurs vertellen u graag meer over risico’s en de gevolgen voor uw eigen risico.
Beveilig uw bedrijfspand met een beveiligingssysteem
Heeft u een beveiligingssysteem voor uw bedrijf? Dan heeft u een belangrijke stap gezet. Een goed beveiligingssysteem werkt preventief en houdt mogelijke brandstichters buiten de deur.
Met branddetectie zorgt u dat als het mis gaat, de beginnende brand direct ontdekt wordt en er melding van wordt gemaakt. Pascal Posthumus, directeur mkb bij onze partner Securitas: "Als ondernemers een camerasysteem van Securitas hebben, kunnen we de brandmelders koppelen aan de Securitas alarmcentrale. Hierdoor kan er bij een brandalarm beoordeeld worden of het vals alarm is of dat directe opvolging noodzakelijk is."
"Daarnaast hebben we voor verschillende ondernemers kluizen en containers voorzien van branddetectie waardoor brandgevaarlijke materialen zoals accu’s dagelijks veilig opgeborgen kunnen worden. En gaat er iets mis, dan wordt dat direct gemeld en kunnen onze centralisten snel actie ondernemen en wanneer nodig de veiligheidsdiensten informeren. Zo wordt ergere schade voorkomen."
Meer informatie over beveiligingssystemen? Lees meer over Securitas.
Uw bedrijfspand verzekeren tegen brand door brandstichting
Zelfs als u deze tien tips perfect in de praktijk brengt, blijft er altijd een risico bestaan. Er kan brand ontstaan, zowel door brandstichting als op andere manieren. Sluit daarom ook een goede Bedrijfsschadeverzekering af. Zo verzekert u zich tegen de bedrijfsrisico’s van brand, zoals een situatie waarin uw bedrijf stil komt te liggen. U mist dan omzet en blijft wel kosten maken, dus de gevolgen zijn vaak groot.
Tip: houd rekening met de uitkeringstermijn. Hoe lang heeft u nodig om het bedrijf opnieuw op te starten? En weer op volle sterkte te opereren? Onze adviseurs kennen de praktijkvoorbeelden en adviseren u graag.
Zoekt u een Bedrijfsschadeverzekering na de gevolgen voor uw bedrijfsvoering na schade door brand? Of heeft u andere vragen? Onze Aon adviseurs hebben de antwoorden die u zoekt. Zij helpen u bij het vinden van de juiste verzekering voor situatie. Zo bent u gedekt voor wat voor u van belang is.
Ook interessant
Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten.
Alles wat u moet weten over een SCIOS Scope 12-keuring
Investeren in zonnepanelen voor een bedrijfspand is aantrekkelijk, maar brengt ook risico's met zich mee. Regelmatig verschijnen berichten dat door zonnepanelen brand is ontstaan. Het gevolg is dat verzekeraars steeds vaker vragen om een SCIOS Scope 12-keuring.
Brand door elektra: hoe kunt u als bedrijf kortsluiting voorkomen?
Ongeveer 25 procent van de bedrijfsbranden ontstaat door elektra. Het gaat bijvoorbeeld om kortsluiting en overbelasting van bedrading. Wat kunt u daar als bedrijf tegen doen? En aan welke voorwaarden moet u voldoen om een verzekering af te sluiten die dekking biedt als het toch misgaat?
Brand door menselijk handelen: wat kunt u er als bedrijf tegen doen?
Menselijk handelen blijkt de belangrijkste oorzaak van brand binnen het mkb. Wat kunt u daar als bedrijf tegen doen? Hoe voorkomt u dat medewerkers brandbare materialen niet goed opruimen? En wat kunt u doen tegen medewerkers die brandende sigaretten in een afvalbak gooien?
Is uw bedrijf goed verzekerd bij brand? Hier moet u opletten
“Niet iedere ondernemer leest de clausules bij een verzekering even aandachtig. Dat is riskant. Als na een brand ontdekt wordt dat je verplichte preventiemaatregelen niet kan aantonen, dan heb je mogelijk een probleem".
Account Executive Henri Damen legt uit waar u op moet letten om goed verzekerd te zijn tegen brand.