Stappenplan voor beginnende huisartsen

Deel 1

Met dit stappenplan zorgen we ervoor dat jij als huisarts in opleiding niets vergeet en klaar bent om gezond te starten in de praktijk! Bekijk onderstaande stappen als je zes of vijf maanden voor je afstudeerdatum zit. 

6 maanden voor afstudeerdatum

Heb je een medisch dossier?
Indien je een medisch dossier hebt, dan kan het traject tot het afsluiten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) langer duren. Let op! Ook een bezoek aan bijv. psycholoog wordt gezien als een medisch dossier. Een  adviseur heeft dan meer tijd nodig om verschillende constructies uit te zoeken die voor jou het gunstigste zijn. Ook zal een gezondheidsverklaring mogelijk meer tijd in beslag nemen. Het is van belang dat je nu al het traject opstart. Neem contact op met onze adviseurs.

Heb je geen medisch dossier of andere bijzonderheden?
Fijn! Je hebt veel keuze bij het afsluiten van een AOV. Je zou nog even kunnen wachten met het regelen, maar het is verstandig om op tijd te inventariseren wat de mogelijkheden zijn. Zo zijn er mogelijkheden om al een verzekering aan te vragen waardoor je zeker bent van een dekking. Mocht het zo zijn dat je onverhoopt voor de periode dat je start door een ongeval of medische aandoening arbeidsongeschikt raakt dan heb je op ingangsdatum toch recht op een uitkering vanuit de AO-verzekeraar.

Denk je aan een huis kopen?
Als huisarts in opleiding droom je misschien van een eigen huis. Maar kom je als AIOS wel in aanmerking voor een hypotheek? Het is toch een grote financiële verandering, want aan een hypotheek zit je jaren vast. Hoe gaan banken om met jouw studieschuld of met de werkgeversverklaring vanuit de SBOH? Lees meer over hypotheek voor huisartsen in opleiding. Wil je precies weten wat jouw mogelijkheden zijn? Vraag het onze adviseurs.

5 maanden voor afstudeerdatum

Deel ervaringen! Vraag collega's naar hun voorbereiding
Maak gebruik van de ervaringen van anderen. Elke Maas is huisarts, werkt als zzp'er in de regio Sint-Oedenrode en Gemert en vertelt hoe zij zich heeft georiënteerd als startende waarnemend huisarts. Lees het interview.

Ga je als zelfstandige aan het werk? Denk aan de KvK.
Als je ervoor kiest om als zzp’er te werken, dan word je een zelfstandige ondernemer. Dat betekent dat je je moet inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Je moet hiervoor een aantal documenten invullen en een afspraak maken op een KvK-kantoor om de registratie te voltooien. Wil je meer informatie over inschrijven bij de Kamer van Koophandel? Ga dan naar de website.

Zorg voor een (eigen) klachtenregister
De Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ) verplicht huisartsen om een klachtenregeling te hebben die voldoet aan de eisen van een erkende instantie. Zo waarborgt de overheid de kwaliteit in de zorg. Ga je als zelfstandige aan de slag? Dan heb je een eigen klachtenregeling nodig. Deze kun je kosteloos downloaden op de website van de LHV.

Bekijk de overige stappen in het stappenplan

Stappenplan 2

Bekijk stappenplan 2 als je vier of drie maanden voor je afstudeerdatum zit.

Stappenplan 3

Zit je twee maanden of één maand voor je afstudeerdatum? Bekijk dan stappenplan 3.

Heb jij ook al vragen of wil je je laten adviseren over bijvoorbeeld risico's of verzekeringen?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs!

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten.

Niet verzekerd

AOV: wat kost het als u niet verzekerd bent?

U wilt weten hoeveel geld het u kost als u arbeidsongeschikt raakt en onverzekerd bent. Dat laten wij u zien.

Eigen praktijk

Een eigen praktijk starten: dit is belangrijk

Wilt u een eigen praktijk starten? Dan wordt u zelf verantwoordelijk voor uw medisch handelen, een goede administratie en uw eigen verzekeringen.

Vrouw met bril

Mijn bedrijf is aansprakelijk gesteld, wat nu?

Zo zit het met aansprakelijkheid, en 3 stappen die u kunt nemen wanneer u aansprakelijk wordt gesteld.