Top 5 valkuilen bij afsluiten van verzekeringen voor tandartsen
Ga je binnenkort de verzekeringen afsluiten die je nodig hebt als startend tandarts? Houd er dan rekening mee dat je specifieke risico’s loopt die vragen om maatwerk. Het gaat nog regelmatig mis wanneer starters zich niet verdiepen in de dekking. Natuurlijk is een lage premie belangrijk, maar voorkom dat je een verzekering afsluit waar je niks of weinig aan hebt als het er op aankomt. Goed advies is dus erg belangrijk.
We hebben de belangrijkste vijf valkuilen voor jou op een rij gezet:
1. Begin op tijd met oriënteren
Heb je een medisch dossier? Houd er dan rekening mee dat het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) langer duurt. Begin dus op tijd (zeker 4 maanden voordat je afstudeert) met oriënteren en voorkom dat je onverzekerd aan je werk begint.
2. Kijk naar de toekomst
Bij een AOV is het belangrijk om goed na te denken over de hoogte van het verzekerde bedrag. Het verzekerde bedrag is onder andere afhankelijk van:
- je vaste lasten je woonsituatie (huur-/koopwoning)
- eventuele studieschuld
- eventueel het inkomen van je partner
Is jouw verzekerde bedrag de juiste keuze voor nu en vooral voor de toekomst? Het verzekerde inkomen is het bedrag dat uitgekeerd wordt als je arbeidsongeschikt raakt. Houd dus al bij het afsluiten van een AOV rekening met een stijging van je inkomen en hogere kosten. Wellicht wil je bijvoorbeeld een woning kopen, je studieschuld aflossen, een verre reis maken of denk je aan gezinsuitbreiding?
3. Denk aan AOV met medische keuring
In veel gevallen eisen verzekeraars een gezondheidsverklaring voor het afsluiten van een AOV. Onderschat niet dat verzekeraars hiervoor veel (medische) gegevens van je vragen. De mogelijkheid bestaat om te kiezen voor een AOV zonder medische keuring. Kies hier niet te makkelijk voor, het kan juist lonen om wel voor een medische keuring te kiezen. Omdat verzekeraars het risico beter kunnen inschatten, profiteer jij mogelijk van een gunstigere premie.
4. Val je incidenteel in? Let op je risico’s!
Het komt nog wel eens voor dat een tandarts in loondienst tijdelijk of eenmalig als zelfstandige een dienst waarneemt. Wees je ervan bewust dat je deze (medische) handelingen niet uitvoert vanuit jouw loondienstcontract maar als zelfstandige. In die gevallen ben je dus zelf aansprakelijk en heb je (tijdelijk) een eigen beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig voor als er iets fout gaat.
5. Op welke leeftijd ga je met pensioen?
Vroeger sloten veel tandartsen hun AOV af tot de leeftijd van 60 of 65. De huidige pensioenleeftijd schuift steeds verder op richting 68 of 69 jaar en is mede afhankelijk van je leeftijd. Laat je adviseren over welke keuze het beste past bij jouw leeftijd en (verwachte) situatie.
Ook interessant
Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten.
Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt?
Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen. We delen 3 handige tips met u om dit te voorkomen.
Een phishing mail herkennen: zo doet u dat
Hoe kunt u een phishing mail herkennen? Wij zetten een aantal tips op een rij.