Wat kost een zieke medewerker?

Een zieke werknemer kost meer dan de meeste bedrijven denken. Dus, wat denkt u dat een zieke werknemer per dag kost? Tel daarvoor zowel de loonbetaling als het productieverlies bij elkaar op, net als de vervangingskosten. Bovendien moet u een aantal indirecte kosten maken.

Wij zetten op een rij wat een zieke werknemer werkelijk per dag kost. En minstens zo belangrijk, hoe u zich daar als organisatie goed tegen kunt verzekeren. Een zieke werknemer kost honderden euro’s per dag, als u daarvoor naast het doorbetaalde loon ook de andere kosten optelt. Onze verzekeringsadviseurs helpen u graag een passende verzuimverzekering te vinden, om deze kosten te dekken.

Wat kost een zieke werknemer per dag?

De precieze kosten van een zieke werknemer per dag verschillen, vooral per sector of op basis van het bruto maandsalaris dat iemand verdient. Bij een maandsalaris van €3.500 binnen de dienstverlening gaat het per ziektedag al snel om €280, exclusief bijkomende kosten. Het gaat daarbij om de kosten voor loondoorbetaling en bijvoorbeeld vervangingskosten, productieverlies en verzuimbegeleiding.Benieuwd wat een zieke werknemer per dag kost voor uw situatie? Bereken het op https://www.verzuimkosten.nl

Tip: benieuwd welke stappen u moet ondernemen als een medewerker ziek wordt? Bekijk het stappenplan.

5 soorten verzuimkosten

Het loon dat u als werkgever doorbetaalt vormt slechts een onderdeel van wat een zieke werknemer per dag kost. Dat komt door de andere bijkomende kosten en indirecte kosten, die u eigenlijk ook moet meerekenen.

De kosten van een zieke medewerker zijn opgebouwd uit:

  • Loondoorbetaling
    Als werkgever bent u verplicht om het loon van een zieke werknemer door te betalen. Het gaat om een wettelijke verplichting, gedurende de eerste twee jaren ziekte. U moet minimaal 70% van het loon doorbetalen, met tijdens het eerste jaar het minimumloon als minimum (rekening houdend met aantal contracturen).
  • Vervangingskosten
    Vervangt u een zieke werknemer, bijvoorbeeld door een tijdelijke kracht, een uitzendkracht of een freelancer? Of laat u collega’s meer uren werken? Dat zijn extra kosten, boven op de loonkosten van een zieke werknemer die u moet doorbetalen.
  • Productieverlies
    Zelfs als u vervanging regelt voor een zieke werknemer bestaat de kans dat de productiviteit afneemt. Een vervanger heeft mogelijk niet de expertise en de ervaring om (meteen) net zoveel voor elkaar te krijgen. Als de productiviteit afneemt daalt de omzet. Bovendien maakt u mogelijk kosten voor inwerken en aanpassingen, waardoor de productiviteit nog lager uitvalt.
  • Kosten voor verzuimbegeleiding
    In veel gevallen zal een bedrijfsarts een zieke werknemer moeten begeleiden. Of u maakt gebruik van een arbodienst of andere verzuimbegeleider. Denk hierbij ook aan kosten om uw werknemer weer snel aan het werk te krijgen, re-integratiekosten. Vooral bij langdurig verzuim kunnen de kosten voor deze begeleiding hoog oplopen.
  • Indirecte kosten
    U maakt indirecte kosten bij verzuim van een werknemer, bijvoorbeeld door verminderde motivatie of extra stress bij collega’s. Ook moet u administratieve kosten maken en loopt u zelfs het risico op imagoschade bij klanten, als de dienstverlening niet van het niveau is dat het was.

Tip: Wilt u verzuim voorkomen en re-integratie van uw medewerkers stimuleren? Met de Letselschadehulpdienst biedt u praktische hulp aan uw medewerkers wanneer zij dat het hardst nodig hebben. Lees meer.

Verzuim verzekeren: wat is er mogelijk?

Het is daarom een goed idee om verzuim te verzekeren. Dat dekt de kosten van een zieke werknemer per dag, zodat u financieel in ieder geval een back-up creëert.

U heeft de keuze uit verschillende soorten verzekeringen:

  • Verzuimverzekering
    De verzekering dekt de kosten van verzuim, door langdurig zieke werknemers. Dat voorkomt onverhoopt hoge kosten. U bent verplicht om loon door te betalen bij ziekte. Met deze verzekering bent u daarvoor gedekt, tijdens de volledige twee jaar waarin u loon moet doorbetalen. Daarnaast is re-integratie inbegrepen.
  • MKB-verzuim-ontzorgverzekering
    Deze verzekering regelt alles rondom het verzuim. Dat betekent dat de kosten voor loonbetaling en re-integratie zijn gedekt, tijdens de volledige twee jaar waarin u loon moet doorbetalen. Daarnaast voldoet u automatisch aan alle verplichtingen die bij verzuim komen kijken. Een casemanager helpt bij de re-integratie en helpt u voldoen aan de eisen voor de Arbowet en de Wet verbetering poortwachter.

Aon helpt: doe de Verzuimscan

Benieuwd welk type verzekering past bij de risico’s die u wilt dekken? Of die past bij de verzuimsituatie zoals daar binnen uw organisatie sprake van is?

Onze adviseurs brengen de situatie en de gevolgen van het verzuim graag voor u in kaart. Dat helpt bij het kiezen van de juiste verzekering, bijvoorbeeld inclusief begeleiding om verzuim te verminderen of voorkomen.

Doe de Verzuimscan en ontdek welke verzuimverzekering in uw situatie de beste dekking biedt.

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten.

Mediators

Ziekmelding ontvangen? Vergeet Verzekeringsinzicht niet!

Bij ziekmeldingen is het belangrijk dat u de verzekeraar snel op de hoogte stelt. Dat kon vroeger relatief informeel; bijvoorbeeld via de tussenpersoon. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. Alle verzuimverzekeraars verwachten dat u een online programma gebruikt om met ze te communiceren. Aon gebruikt Verzekeringsinzicht.

Wat u moet weten over kort verzuim van medewerkers

Wat u moet weten over kort verzuim van medewerkers

Kort verzuim komt relatief veel voor. Het lijkt misschien onschuldig als werknemers een paar dagen ziek zijn. Toch tonen recente cijfers van het CBS aan dat het ziekteverzuim in 2024 het eerste kwartaal 5,5% bedroeg. Dit is lager dan het eerste kwartaal van 2023. Toch betekent dat op een gemiddelde werkdag 1 op de 17 werknemers ziek is.

verzuim

Top 5 gevaren voor uw bedrijf: ziekteverzuim

Uitval van personeel zorgt in veel gevallen voor problemen. Daarom is het belangrijk om ziekteverzuim zo goed mogelijk te voorkomen. Maar hoe doet u dat?

Digitaal slot

Tips voor een sterk wachtwoord

Hoe maakt u een sterk wachtwoord? Wij geven tips en voorbeelden.

Brand door elektra

Brand door menselijk handelen: wat kunt u er als bedrijf tegen doen?

Menselijk handelen blijkt de belangrijkste oorzaak van brand binnen het mkb. Wat kunt u daar als bedrijf tegen doen? Hoe voorkomt u dat medewerkers brandbare materialen niet goed opruimen? En wat kunt u doen tegen medewerkers die brandende sigaretten in een afvalbak gooien?

Elektrische auto

Verzekering voor uw zakelijke elektrische auto: dit moet u weten

Zakelijk elektrisch rijden wordt vanaf 2025 een verplichting in de stadscentra van veel Nederlandse steden. Gemeenten mogen vanaf dat moment zero-emissiezones instellen en gelden de overgangsmaatregelen. Alleen vracht- en bestelauto’s zonder uitstoot zijn dan nog welkom.

Vrouw met bril

Mijn bedrijf is aansprakelijk gesteld, wat nu?

Zo zit het met aansprakelijkheid, en 3 stappen die u kunt nemen wanneer u aansprakelijk wordt gesteld.

pagina 1 van 0