Oriënteren met startend tandarts Annelous
De laatste maanden van de opleiding is voor studenten tandheelkunde een hectische periode. Onze klant Annalous, nu een half jaar zelfstandige tandarts, deelt haar eigen ervaringen over haar voorbereidingen. "Ik kreeg zoveel informatie binnen over wat ik moest regelen. Ik raakte het spoor een beetje bijster.”
Veel studenten vinden de keuze tussen zelfstandig of in loondienst lastig…
"Het belangrijkste in mijn zoektocht naar een baan vond ik dat ik in een leuke praktijk zou komen te werken. Tijdens het solliciteren merkte ik al dat veel praktijken de voorkeur hadden voor een zelfstandige. Ook de praktijk waar ik uiteindelijk ben gaan werken, had deze voorkeur. Daarom heb ik gekozen om mij als zzp'er in te schrijven. Daarnaast zag ik zelf de voordelen in van het werken als zelfstandige."
Welke voordelen ervaar je dan als zelfstandige tandarts?
"Je hebt meer vrijheid. Zo heb je de keuze om zelf je werktijden te bepalen. Nu voel ik me minder bezwaard als ik een keer naar een congres wil. Een ander bijkomend voordeel is dat ik zelf mijn verzekeringen kan kiezen. Je hebt alles zelf in de hand. Ik weet precies hoe ik verzekerd ben. Met een collectieve verzekering zou ik dat overzicht minder hebben.
"Samen met een adviseur nam ik alles door: van BIG-registratie, inschrijving bij de KvK tot mijn arbeidsovereenkomst en verzekeringen."
Annalous, tandarts
Hoe heb je je voorbereid in de laatste maanden van je studie?
"Ik ben drie maanden voor mijn afstuderen begonnen met de voorbereiding. Ik ben naar informatieavonden en voorlichtingsbijeenkomsten geweest. Ik heb veel op internet naar informatie gezocht. Veel wijzer werd ik niet. Waar moest ik beginnen? Wat moest ik allemaal regelen? En bij welke partijen? Ik liep vast en nam geen beslissingen. Het kostte me veel tijd en ik was ook met andere zaken bezig, zoals afstuderen en het zoeken naar een geschikte praktijk."
Wist je na deze zoektocht wat je te doen stond?
"Nee. Op verzekeringsgebied al helemaal niet. Natuurlijk hoorde ik op de bijeenkomsten welke verzekeringen ik moest hebben. Ik kreeg zoveel informatie binnen over wat ik moest regelen, dat ik het spoor een beetje bijster raakte. Omdat ik er niet gerust op was, besloot ik naar het KNMT te gaan voor een startersgesprek. Daar kreeg ik veel meer overzicht. Het heeft me geholpen om de juiste partijen te vinden die mij verder konden helpen."
Waarom heb je voor Aon gekozen?
"Ik had begeleiding nodig, en Aon kon mij dat bieden. Met een adviseur van Aon, nam ik alles door: van BIG-registratie en inschrijving bij de KvK tot arbeidsovereenkomsten en verzekeringen. De adviseur vertelde me wat ik nu moest regelen, wat ik later in orde kon maken en bij welke partijen ik dat kon doen. Daarna ging ik met die partijen in gesprek. Zo liepen we alle stappen door. Na ons gesprek voelde ik me een stuk relaxter. Ik had eindelijk het overzicht terug."
Welke tips heb je voor studenten die nu bijna klaar zijn met hun studie?
"Begin op tijd met je voorbereidingen. Het regelen kost gewoon veel tijd, zeker voor een zelfstandige. Mijn AOV nam redelijk wat tijd in beslag. De kans dat je arbeidsongeschikt raakt is misschien gering, maar tijdens mijn werk gaf het me niet zo’n fijn gevoel dat dit niet rond was. Toen dacht ik echt: hier had ik eerder mee moeten beginnen. Zorg ook dat je in deze periode ook het overzicht bewaart. Dat geeft je wat meer houvast en rust."
Heb jij ook al vragen of wil je je laten adviseren over bijvoorbeeld risico's of verzekeringen?
Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs!
Ook interessant
Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten.
AOV: wat kost het als u niet verzekerd bent?
U wilt weten hoeveel geld het u kost als u arbeidsongeschikt raakt en onverzekerd bent. Dat laten wij u zien.
Een eigen praktijk starten: dit is belangrijk
Wilt u een eigen praktijk starten? Dan wordt u zelf verantwoordelijk voor uw medisch handelen, een goede administratie en uw eigen verzekeringen.